🧐 Care infecții sexuale pot afecta fertilitatea?
Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) sunt cauzate de bacterii, viruși, ciuperci sau paraziți și se transmit prin contact sexual sau contact direct cu pielea și fluidele corporale. Unele dintre ele pot afecta fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați.
În continuare, Dr. Vladislav Rotari, medic Urolog-Androlog la Alternativa Clinic, ne oferă detalii despre cele mai frecvente ITS care pot afecta fertilitatea:
🟠 Trichomoniaza – una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală care afectează ambele sexe.
Impact asupra fertilității:
• La femei: apariția vaginitei, nașterii premature la gravide
• La bărbați: afectează prostata și glandele epididimale
🟠 Chlamydia – deseori asimptomatică, dar poate cauza dureri sau senzații de arsură la urinare, secreții uretrale sau vaginale anormale, sângerări intermenstruale sau după act sexual etc.
Impact asupra fertilității:
• La femei: poate cauza boală inflamatorie pelvină (BIP), care duce la afectarea trompelor uterine, crescând riscul de infertilitate sau sarcini extrauterine.
• La bărbați: poate afecta calitatea spermei sau cauza epididimită (inflamația epididimului), afectând fertilitatea.
🟠 Gonoreea – afectează tractul genital, dar poate implica și cavitatea bucală, gâtul, ochii sau rectul. Poate fi transmisă copilului în timpul nașterii, ducând la infecții oculare severe.
Impact asupra fertilității:
• La femei: poate duce la BIP și la afectarea trompelor uterine.
• La bărbați: poate cauza inflamații ale tractului reproductiv, cum ar fi epididimita.
🟠 Infecția cu HPV (Virusul Papiloma Uman) – poate afecta pielea și mucoasa din zona genitală, inclusiv cavitatea bucală sau gâtul. Nu afectează direct fertilitatea, însă complicațiile infecției și tratamentele acesteia pot afecta funcția reproductivă, mai ales la femei.
Impact asupra fertilității:
• Tratamentele leziunilor pre-canceroase/cancerului de col uterin: risc de insuficiență cervicală, avort spontan, naștere prematură.
• Inflamația cronică genitală: afectează mediul necesar concepției.
• Infecții și boli asociate: Chlamydia, Gonoreea.
• Factori psihologici și sexuali: stresul/anxietatea cauzate de leziuni genitale perturbă ciclurile menstruale și hormonale.
❗ Având în vedere că multe infecții sexuale pot evolua asimptomatic, este esențial ca acestea să fie depistate la timp, pentru a iniția cât mai rapid un tratament eficient.
La Alternativa Clinic, oferim tot arsenalul necesar pentru diagnostic și tratament:
✅ Specialiști cu experiență în Urologie și Andrologie
✅ Analize de laborator și investigații complete pentru diagnosticare
✅ Condiții excelente pentru pacienți și însoțitori
👉 Pentru programare la Dr. Vladislav Rotari, vă rugăm să ne apelați la nr de telefon fix +37322109900 sau mobil +37368377003
📍 Ne aflăm la Chișinău, sectorul Botanica, Bd. Cuza-Vodă 31/1
Vă așteptăm cu drag la Alternativa Clinic! 🥰