.

+373 22 109 900

FIV cu spermă, ovocite și embrioni donați

Conform prevederilor legale ale Republicii Moldova (LEGE Nr. 339 din 08-12-2022 https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=134800&lang=ro) efectuarea Fertilizării In Vitro cu folosirea gameților (spermă, ovocite) și embrioni donați este permisă atât pentru cetățenii Republicii Moldova cât și pentru cei străini. Femeile solitare au dreptul la folosirea tehnologiilor de reproducere asistată medical (inseminare intrauterină, sau FIV) cu utilizarea spermei unui donator.

Donarea de celule sexuale poate fi anonimă și neanonimă.

Donatori anonimi de spermă pot fi bărbații de vârstă reproductivă (nu mai mică de 18 ani și nu mai mare de 45 de ani) care, în urma examenelor medicale, a testelor biologice, genetice, a evaluării psihologice și a examenului andrologic, au fost confirmați ca fiind fizic și psihic sănătoși și ca având parametrii spermogramei normali.

Donatorii anonimi de oocite pot fi femeile de vârstă reproductivă (nu mai mică de 18 ani și nu mai mare de 36 de ani) care, în urma examenelor medicale, a testelor biologice, genetice, a evaluării psihologice și a examenului ginecologic, au fost confirmate ca fiind fizic și psihic sănătoase și ca având parametrii rezervei ovariene normali.

Donatori de embrioni sau de oocite pentru un alt cuplu reproductiv asistat medical pot fi și pacienții programului de Fertilizare In Vitro care, printr-o decizie liberă și consimțământ informat, acceptă să doneze embrionii supranumerari sau oocitele supranumerare (partajarea oocitelor) ori să doneze gameții sau embrionii rămași în urma tratamentului reproductiv propriu după decizia de încheiere a propriului proiect de reproducere/paternal.

Donatori neanonimi de celule sexuale pot fi rudele pacienților până la gradul 2 (pentru femeie – rudele de sex feminin, pentru bărbat – rudele de sex masculin), precum și persoanele legate de aceștia printr-o afecțiune deosebită (prieteni, amici).

Indicații pentru folosirea ovocitelor donate sunt:
• Absența ovarelor înăscută sau după intervenție chirurgicală;
• Leziuni ale ovarelor în timpul tratamentului radiologic și chimioterapiei;
• Rezerva ovariană foarte scăzută, sindromul de epuizare prematură a ovarelor;
• Menopauza naturală sau artificială;
• Vârsta reproductivă târzie după vârsta de 43 de ani;
• Mai multe încercări nereușite ale procedurii FIV;
• Boli genetice la o femeie (în special cele legate de cromozomul X).

Indicații pentru folosirea spermei donate:
• Absența soțului/partenerului;
• Afectare gravă a spermatogenezei la soț (azoospermie, aspermie);
• Boli ereditare la bărbați.

În curând vor fi publicate pachetele disponibile pentru opțiunile de tratament a infertilității folosind ovocite, spermă și embrioni donați.

Meniu

+373 22 109 900